RSS

Неділя, 19.05.2024
Реклама

Опубліковано: 30.04.2012 о 11:42. Розділ: В стадії розробки
Водовідштовхуюче та самоочищуюче шкло для мобільних телефонів 

Вчені  Массачусетського Технологічного Інституту розробили новий вид шкла, яке має властивості самоочищатись і стійке до вологи. Розробка створена із застосуванням нанотехнологій, і її особливі властивості відбуваються завдяки використанню мікроскопічних шипів у формі конуса. Саме вони роблять скло несприйнятливим до відблисків, відображенню і не дають йому потьмяніти з часом. Плюс до цього ці конуси відштовхують молекули води, як це показано на відео. Водовідштовхувальні властивості даного скла роблять його і самоочисним. Вода, скочуючись з поверхні скла, захоплює з собою частинки бруду і пилу. 
В якості однієї з областей застосування розробники бачать фотоелектричні панелі, які зможуть стати більш ефективними, підвищивши ККД перетворення сонячної енергії в електричну. Сучасні панелі за півроку використання втрачають 40% ефективності через те, що на них накопичується бруд. Крім цього, технологія може вдосконалити й інші оптичні пристрої.
Захисне покриття для екранів та інших аксесуарів представляє собою великий ринок який, безсумнівно, зацікавиться даною розробкою. Однак, перш ніж пристрої з таким покриттям стануть масовими, належить почекати деякий час. Доведеться провести додаткові дослідження, наприклад, чи не буде скло занадто тендітним для використання.

 

Читайте також:
Реклама

Рейтинг: 4.0

Якщо Ви помітили помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Переглядів: 1705. Джерело: itechnology.org.ua
 



Реклама

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

  Система Orphus