RSS

Субота, 18.05.2024
Реклама

Опубліковано: 20.11.2012 о 13:56. Розділ: Персональні комп'ютери
В Англії запустили 61-річний комп'ютер вагою 2.5 тонни 
В Англії завершилася трирічна реставрація одного з найстаріших у світі комп'ютерів - Harwell Dekatron, також відомого під абревіатурою WITCH. Спочатку Harwell Dekatron планували відновити за рік, але в підсумку весь процес зайняв втричі більше часу.


Створювати WITCH почали ще в 1949 році, а в 1951-му його вже запустили. Комп'ютер, в якості компонентів якого використовувалися газорозрядні лампи з холодним катодом (декатрони), використовувався для розрахунків в атомній енергетиці. Потужність машини за сьогоднішніми мірками була зовсім смішна: продуктивність Harwell Dekatron порівнюють зі швидкістю роботи людини з калькулятором. Виконання операції множення, наприклад, займало від 5 до 10 секунд. Зате WITCH цінували за його працездатність і надійність: був час, коли комп'ютер працював по 80 годин на тиждень.


Незабаром Harwell Dekatron замінили більш продуктивною машиною, а древній комп'ютер використовувався в освітніх цілях, поки в 1988 році його не демонтували.

Команда, яка займалася відновленням WITCH, знайшла близько 99% компонентів комп'ютера. Реставрацію проводили за фотографіями та оригінальним схемами. В процесі брали участь інженери, які розробляли Harwell Dekatron більше 60 років тому, - багатьом з них вже за 90 років.


828 декатронів використовувалися в якості пам'яті, яка могла зберігати інформацію об'ємом 7200 байт. Частота процесора WITCH становила близько 100 Гц, в комп'ютері було 480 реле, а для введення та зберігання даних використовувались перфострічки.


Читайте також:
Реклама

Рейтинг: 5.0

Якщо Ви помітили помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Переглядів: 3548. Джерело: tech.onliner.by
 



Реклама

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

  Система Orphus