RSS

Субота, 18.05.2024
Реклама

Опубліковано: 19.06.2012 о 09:19. Розділ: Персональні комп'ютери
Суперкомп'ютер - IBM Sequoia 
Новий суперкомп'ютер компанії IBM під назвою Sequoia став найшвидшим в світі, досягнувши значення продуктивності в 16,32 петафлоп. Таким чином, він зміг потіснити з першого місця японський суперкомп'ютер виробництва компанії Fujitsu. Після 2-річної перерви США повернули собі лідерство в рейтингу суперкомп'ютерів.


Sequoia знайде практичне застосування в міністерстві енергетики США в національній лабораторії Lawrence Livermore. Він буде займатися симуляцією і тестуванням ядерної зброї, шукаючи рішення, як продовжити життєвий цикл старіючого озброєння, і допомагаючи уникнути таким чином проведення реальних випробувань під землею.

Продуктивність 16,32 петафлоп означає приблизно 16 000 трильйонів операцій в секунду. Фізично Sequoia являє собою 96 стійок, що містять 98304 обчислювальні осередки, 1,6 млн. обчислювальних ядир і 1,6 петабайт оперативної пам'яті. Займає все вищеописане апаратне забезпечення площу близько 4500 квадратних футів. Для порівняння суперкомп'ютер Fujitsu володіє 705000 обчислювальними ядрами, що дозволяє йому досягти продуктивності 10 петафлоп.

Незважаючи на величезний розмір, IBM називає нового лідера суперкомп'ютерів досить ефективним. Він споживає 7890 кіловат при повному завантаженні, в той час як японський конкурент витрачає 12659 кіловат при меншій продуктивності. Зменшення енергоспоживання досягнуто за рахунок використання системи водяного охолодження, яка підводиться до мікросхем.
Працює Sequoia під управлінням операційної системи Linux. 

Читайте також:
Реклама

Рейтинг: 5.0

Якщо Ви помітили помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Переглядів: 3315. Джерело: itechnology.org.ua
 



Реклама

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

  Система Orphus