RSS

Неділя, 19.05.2024
Реклама

Опубліковано: 19.07.2012 о 11:54. Розділ: Oгляди/тести
Огляд Nokia Lumia 610 - самого доступного Windows смартфона 
Апарат Nokia Lumia 610 є молодшим представником смартфонів лінійки Lumia, а за сумісництвом і найдешевшим смартфоном під керуванням Windows Phone. Модель покликана зробити платформу від Microsoft максимально доступною для якомога більшої кількості користувачів. Заради цього найбільшому в світі виробнику ПО довелося піти на деякі поступки. Наприклад, раніше компанії не могли випустити WP-смартфон з оперативною пам'яттю об'ємом менше 512 МБ і процесором з частотою менше 1 ГГц.

Модель Lumia 610 стала першим апаратом, що одержав оновлену версію Windows Phone 7.5 - Refresh, раніше також відому під кодовою назвою Tango. Про зміни в ОС поговоримо у відповідному розділі, а поки досить сказати, що Refresh знижує вимоги Microsoft до технічних характеристик смартфонів.

Зовнішній вигляд


Nokia Lumia 610 - красива модель з плавними рисами. Красивого дизайну, особливо з урахуванням бюджетності апарату, у неї не відняти. Багато саме через зовнішній вигляд придивляються до Lumia 610 замість старшої і більш функціональною Lumia 710. До нас на тестування потрапила версія смартфона в білому глянцевому корпусі, у продажі також є екземпляри з чорною, синьою і пурпурової кришкою.

До речі, нарахунок кришки - це один з найбільш спірних елементів Lumia 610. З одного боку, сподобалася якість матеріалу, пластик міцний і в міру товстий, а завдяки білому глянцю на корпусі не видно подряпини і відбитків пальців. З іншого боку, відразу ж здалося ненадійним кріплення кришки. Справа в тому, що нижня частина тильної панелі виконана у вигляді кишеньки і охоплює апарат знизу як чохол, а щоб зняти кришку, достатньо легко потягнути її на себе. На жаль, підозри виправдалися вже через три дні використання телефону - панель стала помітно рухатись. Це при тому, що відкривалася вона не так уже й часто. Цілком можливо, що рано чи пізно кришка і зовсім стане відвалюватися з приводу і без.

Під панеллю знаходиться знімний акумулятор і слот для картки формату microSIM. Щоб її замінити, доведеться знімати батарею.


По периметру апарату, з плавним переходом на його фронтальну частину, йде окантовка сріблястого кольору. Вона пластикова, як і інші елементи корпусу, хоча намагається маскуватися під хромований метал. Подібні «фокуси» використовуються навіть в деяких флагманських моделях, тому Lumia 610 це можна пробачити.

Апаратні кнопки управління розташувалися на правому боці смартфона. Здвоєна клавіша регулювання гучності звуку знаходиться у верхній частині, приблизно посередині - кнопка включення/виключення, а нижче - клавіша активації камери. На верхній частині розміщені порт microUSB, мікрофон для шумозаглушення, аудіороз'єм і отвір для шнурка.

На фронтальній панелі все стандартно: датчики наближення і освітленості над дисплеєм, сенсорні кнопки «Назад», «Меню» і «Пошук» під ним. На місці стику хромованої окантовки з кришкою помітно отвір основного мікрофону.


Підводячи проміжний підсумок, варто відзначити непоганий дизайн і якість матеріалів розглянутого смартфона. Апарат не може похвалитися тонким профілем, але все-таки 12 мм - це трохи менше, ніж у Lumia 710. Завдяки хорошому дизайну і прийнятній вазі (близько 130 г) новинку комфортно тримати в руці. Якби не слабка надійність кріплення кришки, конструкцію Lumia 610 можна було б назвати вкрай вдалою.

Дисплей

А ось і перше серйозне розчарування. І справа не у відсутності захисного скла Gorilla Glass (яке, до речі, є у Lumia 710), а в сильній підсвідці по краях екрану, особливо зліва і зверху. Не виключено, що це проблема конкретного екземпляра, тому при покупці уважно придивляйтеся до дисплея - дефект виразно помітний при невисокій освітленості. Не йде на користь апарату і темне оформлення інтерфейсу Windows Phone, яка зайвий раз підкреслює недолік з підсвічуванням.


Якщо ж не звертати на неї уваги, то перед нами звичайна ЖК-матриця. Операційна система в черговий раз доводить, що її інтерфейс краще виглядає на AMOLED-панелях, які забезпечують відображення глибокого чорного кольору, тоді як на LCD замість чорного доводиться спостерігати темно-сірий фон. Діагональ екрану складає 3,7" при роздільній здатності 480×800 пікселів - добре, що цей параметр не постраждав від послаблень Microsoft. Характеристики дисплея  Lumia 610 відповідають такому ж як і у Lumia 710. Там, правда, крім Gorilla Glass застосовується технологія ClearBlack, що забезпечує більш глибокий чорний колір, особливо на сонці. Дані відмінності не можна назвати істотними.

Апарат Lumia 610 показує чітку, досить яскраву картинку з майже непомітною пікселізацією. Кольори не інвертуються і не вицвітають навіть при максимальних кутах нахилу, хороший і чутливий сенсор. Загалом, стандартний екран для смартфонів середнього цінового діапазону.

Особливості Windows Phone 7.5 Refresh


Перші чутки про оновлення з'явилися ще в минулому році. Кілька джерел стверджували, що Microsoft готує версію Windows Phone під кодовою назвою Tango, про яку було відомо лише те, що вона призначена для бюджетних смартфонов. У результаті Tango трансформувалася в Refresh, причому основний цифровий індекс ОС залишився колишнім - 7.5, як у Mango. Це правильне рішення, оскільки ніяких великих змін в Windows Phone 7.5 Refresh немає.

Модель Lumia 610 стала першим смартфоном з оновленою ОС від Microsoft. Найголовніше нововведення Refresh, про який ми вже згадували, - підтримка недорогих апаратів. Для користувача це було б зовсім неважливо, якби не з'явилися так звана фрагментованості, за яку недолюблюють Android і від якої Google не дуже успішно намагається позбутися. Справа в тому, що на Lumia 610 з її 256 МБ оперативної пам'яті встановлюються не всі програми. Таких програм не багато, але вони є, причому це не тільки ігри (Angry Birds, до речі, прекрасно запускається на смартфоні), але і Skype. Якщо зайти з пристрою на відповідну сторінку в Marketplace, система вкаже на недостатній обсяг RAM і приховає кнопку «Завантажити», так що не вийде навіть спробувати поставити найпопулярніший в світі VoIP-месенджер.


Кілька нових шпалер, поліпшена робота MMS, вдосконалена система управління контактами на SIM-картці, оптимізована робота з оперативною пам'яттю ... Все це важливо, але не всі користувачі помітять подібні поліпшення. До істотних плюсів можна віднести функцію точки доступу з можливістю «роздавати» інтернет іншим пристроям, але не більше п'яти. Сервіс працює коректно, не гірше, ніж на конкурентних платформах. У всякому разі, коли раптово пропав інтернет, комп'ютер вдалося підключити до Lumia 610 за кілька секунд.

Marketplace нас теж непорадував. Незважаючи на те що в онлайн-магазині вже більше 100 тис. програм, знайти серед них щось варте вельми проблематично. Назразок, про функціональний відеоплеєр, можна лише мріяти.

Нікуди не поділася і ніяк не змінилася на краще програма для синхронізації музики, відео, та зображень - Zune. Враження від роботи з додатком залишилися такими ж, як під час тестування Lumia 800. Якщо коротко, то до даної програми доведеться довго звикати.

Говорячи про Windows Phone, не можна не відзначити, що буквально через три-чотири місяці ця ОС застаріє майже так само безнадійно, як Windows Mobile. І Microsoft, і Nokia, звичайно, обіцяють підтримувати платформу довгий час, але розраховувати на те, що обидві корпорації будуть на шкоду собі витрачати значні кошти та зусилля на цю операційну систему, не варто. З іншого боку, саме власників бюджетних смартфонів прийдешній вихід Windows Phone 8 не повинен турбувати. По-перше, недорогі моделі, назразок Lumia 610, на новій платформі з'являться не відразу. По-друге, більшість покупців бюджетного апарату навряд чи взагалі будуть цікавитися тим, яка ОС встановлена на їх смартфоні і чи буде вона оновлюватися до Windows Phone 8.

Камера

Чи потрібна бюджетним смартфонам камера? Таке питання напрошується саме собою після знайомства зі знімками, зробленими за допомогою Lumia 610. П'ять мегапікселів, автофокус, спалах ... Начебто б цілком пристойні характеристики, але на ділі це одна з найгірших камер, з якою довелося зіткнутися за останні кілька місяців.


Неприродна передача кольору, немає нормальної деталізації, занижений на автоматичних настройках контраст, проблеми з балансом білого.

Мабуть, вистачить для того, щоб зробити знімок для контакту, та й то не з першої спроби. У режимі макро, потрібно фотографувати по десять разів, щоб вибрати кадр хоча б більш-менш пристойної якості.

При бажанні бюджетність може виправдати будь-який недолік, будь то дисплей із засвіченням по краях або наявність камери «для галочки». Однак є поріг, за яким сукупність таких недоліків буде лише дратувати і говорити «Зате дешево!» Не допоможе. До того ж мова йде не про китайський noname-апарат, а про серйозний бренд.

Продуктивність і час автономної роботи

Поблажки Microsoft дозволили встановити в смартфон 256 МБ оперативної пам'яті, а також чіп Qualcomm MSM7227A Snapdragon з процесором, що працює на частоті всього 800 МГц, і графікою Adreno 200. У Lumia 710, для порівняння, чіп з частотою 1,4 ГГц - майже вдвічі вище. У такій ситуації не залишається нічого іншого, як в черговий раз похвалити оптимізацію Windows Phone. Навіть при таких скромних технічних характеристиках інтерфейс ОС «літає» як на старших WP-моделях, перевантажені контентом сторінки на ура обробляються браузером IE, додатки йдуть легко й невимушено, ледь помітні пригальмовування спостерігаються тільки під час перегляду довгих списків з програмами в Marketplace. Конкурентним Android-моделям зі схожими специфікаціями залишається тільки заздрити.

Компанія Nokia оснастила Lumia 610, як і старшого «колегу», 8 ГБ вбудованої пам'яті. Користувачеві доступно і того менше - всього близько 5 ГБ. Цього дуже мало, і «хмарні» 25 ГБ в SkyDrive не замінять відсутність слота для карт пам'яті. Смартфон обладнаний Bluetooth застарілої версії 2.1, хоча без «джейлбрейка» він все одно годиться тільки для використання гарнітури, як і на інших WP-моделях. Модуль GPS швидко активується і знаходить супутники, але, знову-таки, укупі з Nokia Maps поняття «навігація» і «місце розташування» мають досить умовний зміст.

Зате Lumia 610 може поборотися за звання самого довгопрацюючого смартфона. При середньому для «розумних телефонів» навантаженні модель впевнено витримує майже три дні. При цьому щодня відбувалися дзвінки загальною тривалістю близько 20 хвилин, приблизно годину апарат використовувався для веб-серфінгу, активно тестувалися інші функції смартфона, один раз телефон 40 хвилин пропрацював в якості хот-спота.

Безпосередньо телефонні можливості в моделі реалізовані не гірше, ніж у конкурентів: зовнішній динамік гучний, співрозмовника також чутно добре, проблем у вигляді мимовільних перезавантажень не виникло за весь тиждень роботи з пристроєм.

Висновки

Плюси:
- тривалий час автономної роботи;
- привабливий дизайн;
- напрочуд висока продуктивність в Windows Phone.

Мінуси:
- ненадійне кріплення задньої кришки;
- дисплей з засвіченням по краях (можливо, шлюб конкретного екземпляра або партії);
- жахлива камера;
- невеликий обсяг накопичувача;
- висока ціна.

Використано матеріал з onliner.by  
Читайте також:
Реклама

Рейтинг: 5.0

Якщо Ви помітили помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Переглядів: 6176. Джерело: itechnology.org.ua
 



Реклама

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

  Система Orphus