RSS

Четвер, 16.05.2024
Реклама

Опубліковано: 23.04.2012 о 15:33. Розділ: IT Компанії
Конкурс на кращого робота-рятівника 

Пентагон оголосив про організацію конкурсу на розробку роботів, які повинні  рятувати людські життя під час стихійних лих. Одним з вимог до робота-рятівнику є здатність використовувати інструменти людей і транспортні засоби. Приз у розмірі $ 2 млн. дістанеться команді з кращими технологіями, а сам конкурс почнеться в жовтні цього року. Організатори сподіваються, що приз приверне програмістів, розробників відеоігор та інших експертів що не працюють в галузі робототехніки, щоб «збільшить різноманітність інноваційних рішень».

Нагадаємо, що залучення роботів для виконання небезпечних завдань вже відбувається. Наприклад, після того як в 2011 році сталася аварія на атомній станції Фукусіма, японська влада почала використовувати безпілотні літальні апарати і роботів британської фірми Qintetiq для транспортування радіоактивних вантажів. Армія США також використовує роботів в Іраку і Афганістані для перевірки будівель та розмінування вибухових пристроїв. Тим не менш, розробникам належить ще багато роботи, щоб машини навчилися взаємодіяти з людьми більш природно.

«Зараз стоїть завдання щоб робот адекватно сприйняв ситуацію, що склалася, збільшення мобільних характеристик, а також спритності, сили і витривалості», говорить Гілл Претт, один з організаторів оголошеного конкурсу. «Здатність швидко адаптуватися до роботи в будь-яких умовах також має важливе значення, оскільки ми не знаємо де відбудеться катастрофа».

Джеремі Вайтт з Університету Бірмінгем припустив, що зусилля повинні бути зосереджені на створенні таких машин, дії яких в меншій мірі залежать від людини-оператора.

Ноел Шарклі, професор кафедри штучного інтелекту і робототехніки Університету Шеффілда, висловлює занепокоєння з приводу проведення конкурсу на створення роботів-рятувальників. «Ми повинні реально дивитися на речі й розуміти справжні наміри конкурсів влаштованих Пентагоном. Даний конкурс є частиною військової доктрини США, мета якого полягає у використанні роботів на полі бою. Незважаючи на те, що роботи-рятувальники безумовно знайдуть застосування в цивільних цілях, вони також принесуть із собою автоматизацію і індустріалізацію війни », вважає Ноел.

Читайте також:
Реклама

Рейтинг: 4.0

Якщо Ви помітили помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Переглядів: 1561. Джерело: itechnology.org.ua
 



Реклама

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

  Система Orphus